In onze gemeente worden de komende jaren openbare laadpalen geplaatst. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laadt u altijd 100% op met groene stroom van Nederlandse windmolens. Bent u in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen mogelijkheid om op eigen terrein uw auto op te laden? Dan kunt u in de meeste gevallen gratis een elektrische laadpaal aanvragen.

Hoe werkt het?

Het kan gebeuren dat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt is. In dat geval kunt u via www.laadpaalaanvragen-oost.nl(externe link) een laadpaal aanvragen. In de gemeente Wierden wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. Deze laadpalen zijn openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken. Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal. Er wordt dan ook altijd tenminste 1 parkeervak gereserveerd. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en Vattenfall InCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er hierbij vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie en wijst de parkeerplaats aan.

Kijk op de website van Vattenfall InCharge(externe link) voor meer informatie over het opladen van je elektrische auto in de openbare ruimte.

Laadpas aanvragen

Om de laadpalen te kunnen gebruiken heeft u een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. 

Vraag hier uw laadpas aan(externe link)

Wat kost het?

Het aanvragen van een elektrische laadpaal kost niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Dit doet u door middel van uw oplaadpas. Het tarief is € 0,25 per kW exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.

Hoe lang duurt het?

Doorlooptijd

De totale doorlooptijd van verzoek tot plaatsing van een openbaar laadpunt tot de daadwerkelijke plaatsing is 20 tot 25 weken. De lengte is afhankelijk van de processen van de gemeente en netwerkbedrijven die de doorlooptijd beïnvloeden. Denk hierbij aan de vergunningsaanvraag, bezwaarperiode, het voorradig zijn van materiaal en de beschikbaarheid van technisch personeel. De processen moeten eerst doorlopen worden voordat een laadpunt geplaatst kan worden.

Met welke snelheid kun je bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

  • Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
  • Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
  • Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère
  • Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Extra informatie

Snel laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.

Download de InCharge-app hier(externe link)

Storing aan een openbare laadpaal? Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen. Is een laadpaal vaak bezet, maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app.