Gemeentearchief

Wat is het?

In het gemeentearchief worden allerlei interessante documenten bewaard zoals verslagen van raadsvergaderingen, beleidsstukken en informatie over WOII. Het overgrote deel van het archief is openbaar. Welke onderwerpen aanwezig zijn in ons archief en op welke dossiers een openbaarheidsbeperking van toepassing is, kunt u zien in de inventarissen en in het overzicht ‘beperkt openbare dossiers’ onderaan deze pagina.

Registers van de burgerlijke stand

Voor stamboomonderzoek maken veel mensen gebruik van de registers van de burgerlijke stand. Registers van de burgerlijke stand bestaan uit geboorte-, trouw- en overlijdensakten. De burgerlijke stand is ingevoerd in het jaar 1811. 

De volgende akten kunt u online bekijken:

 • Geboorteakten: 1812 – 1923
  Recentere geboorteakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.
 • Huwelijksakten: 1812 – 1948
  Recentere huwelijksakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.
 • Overlijdensakten: 1812 – 1973
  Recentere overlijdensakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.

Akten burgerlijke stand online bekijken

Hoe werkt het?

Uw bezoek aan het archief

Het meeste archiefmateriaal is openbaar. Dit houdt in dat de archieven door iedereen mogen worden ingezien, overgeschreven en samengevat. Archiefmateriaal wordt niet uitgeleend. Als archiefstukken in een slechte staat verkeren kunnen wij uw verzoek om raadpleging afwijzen.

Archiefstukken zijn kwetsbaar

Voor uw bezoek zijn regels opgesteld om de kwaliteit van de archiefstukken te bewaken. Archiefstukken zijn soms kwetsbaar. Het is daarom van belang dat u hier voorzichtig mee omgaat om schade te voorkomen.

Alle handelingen waardoor u archiefmateriaal eventueel zou kunnen beschadigen zijn niet toegestaan zoals:

 • Archiefmateriaal als onderlegger voor het schrijven gebruiken
 • Op archiefmateriaal schrijven
 • Paperclips aan archiefmateriaal hechten
 • Zware boeken bovenop archiefmateriaal leggen
 • Bladzijden van archiefmateriaal met natte vingers omslaan
 • Eten en drinken is niet toegestaan aan het bureau waar u de archiefstukken inziet.
 • Het is niet toegestaan om zelf kopieën te maken, de archiefmedewerker helpt u hierbij. U mag zelf foto’s maken (zonder flits) van onze archiefstukken.

Afspraak maken

Wilt u inzage in ons historisch archief? Een afspraak maken kan door te bellen naar 0546-580800 of een mail te sturen naar gemeente@wierden.nl. Beschrijf  zo nauwkeurig mogelijk waar u naar op zoek bent, op deze manier wordt het zoeken naar dossiers die (mogelijk) een antwoord op uw vragen kunnen geven makkelijker voor onze medewerkers. Zodra de dossiers gevonden zijn, nemen we contact met u op voor het maken van een afspraak voor een bezoek aan het gemeentehuis. 

Wat kost het?

OnderwerpTarief
Zelf archiefstukken raadplegengratis
Kopie of scan laten maken van archiefstukken€ 0,45
Onderzoek laten doen door een medewerkers van het archief *€ 18,10 per kwartier

* Veel vragen kunnen gratis worden beantwoord, maar wilt u specifiek onderzoek laten doen, dan zijn daar kosten aan verbonden.

Andere instanties en archieven

Historische Kring Wierden

De Historische Kring Wierden zet zich in voor het verzamelen en verspreiden van kennis over de geschiedenis van Wierden en omgeving en het behoud en herstel van monumenten. Dit doen zij onder andere door middel van onderzoek (en het vastleggen van de resultaten daarvan in publicaties, foto's en video's), het organiseren van tentoonstellingen en het houden van lezingen. 

Nationaal Archief

In het Nationaal Archief in Den Haag ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland (ook in relatie tot andere landen) en geschiedenis van onze samenleving opgeslagen. De collectie bestaat onder andere uit 142 kilometer papieren archief, 800 terabyte aan digitale bestanden en miljoenen foto’s.

Collectie Overijssel

Zoekt u informatie over andere overheidsinstellingen, bedrijven of particulieren in de provincie Overijssel? Dan kunt u terecht bij de Collectie Overijssel in Zwolle. Zij beheren ook een uitgebreide collectie beeldmateriaal zoals foto’s, kaarten, tekeningen en films.