Wat is het?

Archiefstukken van de gemeente Wierden vindt u in het gemeentearchief. Welke stukken er aanwezig zijn in ons archief, kunt u zien in de inventarissen onderaan deze pagina. Een aantal dossiers zijn niet of beperkt openbaar om de privacy te beschermen (zie onder 'Documenten').

Registers van de burgerlijke stand

Voor stamboomonderzoek maken veel mensen gebruik van de registers van de burgerlijke stand. Registers van de burgerlijke stand bestaan uit geboorte-, trouw- en overlijdensakten. De burgerlijke stand is ingevoerd in het jaar 1811. 

De volgende akten kunt u online bekijken:

 • Geboorteakten: 1812 – 1916
  Recentere geboorteakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.
 • Huwelijksakten: 1812 – 1941 
  Recentere huwelijksakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.
 • Overlijdensakten: 1812 – 1966
  Recentere overlijdensakten zijn niet openbaar om de privacy te beschermen.

Akten burgerlijke stand online bekijken

Hoe werkt het?

Uw bezoek aan het archief

Het meeste archiefmateriaal is openbaar. Dit houdt in dat de archieven door iedereen mogen worden ingezien, overgeschreven en samengevat. Archiefmateriaal wordt niet uitgeleend. Als archiefstukken in een slechte staat verkeren kunnen wij uw verzoek om raadpleging afwijzen.

Archiefstukken zijn kwetsbaar

Voor uw bezoek zijn regels opgesteld om de kwaliteit van de archiefstukken te bewaken. Archiefstukken zijn soms kwetsbaar. Het is daarom van belang dat u hier voorzichtig mee omgaat om schade te voorkomen.

Alle handelingen waardoor u archiefmateriaal eventueel zou kunnen beschadigen zijn niet toegestaan zoals:

 • Archiefmateriaal als onderlegger voor het schrijven gebruiken
 • Op archiefmateriaal schrijven
 • Paperclips aan archiefmateriaal hechten
 • Zware boeken bovenop archiefmateriaal leggen
 • Bladzijden van archiefmateriaal met natte vingers omslaan
 • Eten en drinken is niet toegestaan aan het bureau waar u de archiefstukken inziet.
 • Het is niet toegestaan om zelf kopieën te maken, de archiefmedewerker helpt u hierbij. U mag zelf foto’s maken (zonder flits) van onze archiefstukken.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan door te bellen naar 0546 - 58 08 00 of door een mail te sturen met uw verzoek naar gemeente@wierden.nl.

Wat kost het?

OnderwerpTarief
Zelf archiefstukken raadplegengratis
Kopie of scan laten maken van archiefstukken€ 0,40 per pagina
Onderzoek laten doen door een medewerkers van het archief *€ 17,25 per kwartier

* Veel vragen kunnen gratis worden beantwoord, maar wilt u specifiek onderzoek laten doen, dan zijn daar kosten aan verbonden.

Andere instanties en archieven

Historische Kring Wierden

De Historische Kring Wierden(externe link) zet zich in voor het verzamelen en verspreiden van kennis over de geschiedenis van Wierden en omgeving en het behoud en herstel van monumenten. Dit doen zij onder andere door middel van onderzoek (en het vastleggen van de resultaten daarvan in publicaties, foto's en video's), het organiseren van tentoonstellingen en het houden van lezingen. 

Nationaal Archief

In het Nationaal Archief(externe link) in Den Haag ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland (ook in relatie tot andere landen) en geschiedenis van onze samenleving opgeslagen. De collectie bestaat onder andere uit 142 kilometer papieren archief, 800 terabyte aan digitale bestanden en miljoenen foto’s.

Collectie Overijssel

Zoekt u informatie over andere overheidsinstellingen, bedrijven of particulieren in de provincie Overijssel? Dan kunt u terecht bij de Collectie Overijssel(externe link) in Zwolle. Zij beheren ook een uitgebreide collectie beeldmateriaal zoals foto’s, kaarten, tekeningen en films.