Lelieteelt en gewasbeschermingsmiddelen
Lelieteelt is niet overal in de gemeente Wierden toegestaan. Op plekken waar het wél mag, gelden strenge regels. Vooral voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Wat is het?
Lelieteelt is een vorm van landbouw waarbij lelies worden gekweekt. Hiervoor worden vaak gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit zijn stoffen die planten beschermen tegen ziekten of onkruid, zoals bestrijdingsmiddelen. Omdat deze middelen risico’s kunnen opleveren voor mens, dier en natuur, zijn er landelijke regels.
Wat moet ik doen als ik lelies wil telen?
U mag alleen lelies telen op gronden waar dat volgens het omgevingsplan is toegestaan. U moet zich daarnaast houden aan de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Daarin staat hoe u veilig met gewasbeschermingsmiddelen omgaat.
Hoe werkt het toezicht?
Verschillende overheden controleren of de regels worden nageleefd:
- Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
- Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De NVWA controleert of de middelen juist worden gebruikt. Het waterschap houdt toezicht op eventuele lozingen in het oppervlaktewater.
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak?
Heeft u het vermoeden dat gewasbeschermingsmiddelen verkeerd worden gebruikt? Dan kunt u dit melden:
- Bij de NVWA via www.nvwa.nl
- Bij het waterschap, als het gaat om lozing in het water
Wat doet de gemeente?
De gemeente Wierden stelt bestemmingsplannen op en houdt toezicht op het gebruik van gronden. De gemeente controleert niet op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarvoor verwijzen we u door naar de NVWA.
Waar vind ik de regels voor mijn locatie?
Wilt u weten of lelieteelt is toegestaan op een bepaald perceel? Of welke regels daar gelden? Kijk dan op www.omgevingswet.overheid.nl. Kies daar voor ‘Regels op de kaart’ en zoek de locatie op.