Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 gaat het NK Tegelwippen weer plaatsvinden! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin en gemeenten gaan de strijd met elkaar aan.

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

In de gemeente Wierden zijn het afgelopen jaar al flink wat tegels gewipt: 42.453 om precies te zijn! Goed voor de vierde plaats in het landelijke eindklassement in de categorie 'kleine gemeente'. We zetten dit succes ook graag in 2024 voort. Daar hebben we uiteraard uw hulp bij nodig!

Hoe kan ik meedoen?

Gaat u tegels vervangen voor groen? Mooi! Vraag dan eerst de subsidie aan voor het vergroenen van uw tuin! 
Inwoners van de gemeente Wierden kunnen subsidie aanvragen voor o.a. het vergroenen van hun tuin, een regenton of het afkoppelen van hun regenpijp. Afhankelijk van welke maatregel wordt een deel van de kosten vergoed. Kijk hier voor meer informatie over de subsidieregeling.

Tegels aanmelden

Hebt u tegels gewipt en vervangen door groen? Meld het aantal gewipte tegels aan voor de gemeente Wierden via nk-tegelwippen.nl(externe link). Dan worden ze bij de Tegelteller van onze gemeente opgeteld.

*Bij het NK Tegelwippen rekenen we met tegels van 30x30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Het kan ook zo: in een vierkante meter gaan 11 tegels. 

Het slopen van de rolschaatsbaan aan de Kruizemunthof in Wierden heeft bijgedragen aan het hoge aantal gewipte tegels in 2023

Tegeltaxi van Twente Milieu

Tegels gewipt? Let op! Twente Milieu komt uw tegels gratis ophalen met de Tegeltaxi(externe link). De Tegeltaxi rijdt vanaf donderdag 21 maart. U kunt zich aanmelden tot donderdag 31 oktober. De laatste ophaaldag is woensdag 6 november.
Let op! De Tegeltaxi rijdt niet in de zomerperiode van week 30 tot en met 35 (tussen 22 juli en 30 augustus).

Afspraak maken

Een afspraak met de Tegeltaxi maken doet u zo:

  • Meld u aan voor het NK Tegelwippen via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen(externe link)
  • U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding
  • Met de bevestiging kunt u een afspraak maken via de Klantenservice van Twente Milieu; dit doet u door de bevestiging te mailen naar info@twentemilieu.nl of door te bellen naar 0900 - 85 20 111.

    *Vermeld daarbij uw postcode, huisnummer en milieupasnummer. 

Voorwaarden Tegeltaxi

De tegels worden met een grijper opgehaald. Daarom is het volgende belangrijk:

  • De minimale hoeveelheid is 5 m2 en maximale hoeveelheid 20 m2
  • Zet de tegels op de dag van de afspraak voor 07.30 uur aan straat (op verharde gemeentegrond)
  • Plaats de tegels nergens tegenaan of onder
  • Stapel de tegels netjes op (rondom een meter vrijhouden)
  • Er hoeft niemand thuis te zijn voor de afspraak

*Het is niet mogelijk om de tegels gratis weg te brengen naar het afvalbrengpunt.

Gemeente Wierden won Twents klassement Tegelwippen 2023

Het eindklassement Twentse Wipper was overduidelijk: de gemeente Wierden werd regionaal winnaar van het NK-Tegelwippen. Met maar liefst 42.453 gewipte tegels eindigde het landelijk als nummer 4 in de categorie ‘kleine gemeente’. Een waanzinnig resultaat dankzij de inzet van onze inwoners die in de periode van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 tegels hebben vervangen voor groen. Door deze transitie is de gemeente Wierden vergroend en heeft de biodiversiteit toegenomen.

In 2023 won de gemeente Wierden het Twents klassement Tegelwippen

Tips en tricks