Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 spelen we het NK Tegelwippen in Nederland. Een wedstrijd tussen ruim 100 gemeentes met als doel zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Zo wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier. 

In de gemeente Wierden zijn het afgelopen jaar al flink wat tegels gewipt: 5541 om precies te zijn! We zetten dit succes ook graag in 2023 voort. Daar hebben we uiteraard uw hulp bij nodig!

Hoe kan ik meedoen?

Gaat u tegels vervangen voor groen? Mooi! Vraag dan eerst de subsidie aan voor het vergroenen van uw tuin! 
Inwoners van de gemeente Wierden kunnen subsidie aanvragen voor o.a. het vergroenen van hun tuin of het afkoppelen van hun regenpijp. Er zijn drie maatregelen waarvoor u als inwoner een deel van de gemaakte kosten kunnen terugvragen. De regeling geldt voor het plaatsen van een regenton, het afkoppelen van de regenpijp van daken / erfverharding of het vervangen van tegels door groen, zoals planten of gras. Afhankelijk van welke maatregel wordt een deel van de kosten vergoed. Kijk voor meer informatie over de subsidieregeling op www.wierden.nl/subsidie-voor-vergroenen-tuin-en-afkoppelen-regenwater

Hebt u tegels gewipt en vervangen door groen? Meld het aantal gewipte tegels aan voor de gemeente Wierden via nk-tegelwippen.nl(externe link). Dan worden ze bij de Tegelteller van onze gemeente opgeteld. Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ook komt Twente Milieu uw gewipte tegels gratis ophalen met de Tegeltaxi en voert ze kosteloos voor u af. 

*Bij het NK Tegelwippen rekenen we met tegels van 30x30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Het kan ook zo: in een vierkante meter gaan 11 tegels. 

Tegeltaxi van Twente Milieu

De Tegeltaxi rijdt op iedere woensdag (uitgezonderd week 30 t/m 35 i.v.m. schoolvakantie) tijdens het NK Tegelwippen. De inzameling start vanaf woensdag 5 april. Inwoners kunnen hiervoor vanaf 27 maart een melding maken bij de Klantenservice.

Een afspraak met de Tegeltaxi maken doet u zo:

  • Meld u aan voor het NK Tegelwippen via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen(externe link)
  • U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding
  • Met de bevestiging kunt u een afspraak maken via de Klantenservice van Twente Milieu; dit doet u door de bevestiging te mailen naar info@twentemilieu.nl of door te bellen naar 0900 - 85 20 111.
  • *Vermeld daarbij uw postcode, huisnummer en milieupasnummer. 

Voorwaarden Tegeltaxi

De tegels worden met een grijper opgehaald. Daarom is het volgende belangrijk:

  • De minimale hoeveelheid is 5 m2 en maximale hoeveelheid 20 m2
  • Heeft u meer dan 10 m2 tegels, dan graag aangeven
  • Zet de tegels op de afspraakdag voor 07.30 uur aan straat (op verharde gemeentegrond)
  • Plaats de tegels nergens tegenaan of onder
  • Stapel de tegels netjes op (rondom een meter vrijhouden)
  • Er hoeft niemand thuis te zijn voor de afspraak

*Het is niet mogelijk om de tegels gratis weg te brengen naar het afvalbrengpunt.

Tips en tricks