Online aanvragen

U kunt online een paspoort aanvragen en betalen. Daarvoor heeft u DigiD nodig. Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar het gemeentehuis. Daar levert u uw pasfoto en oude paspoort in. Vijf werkdagen na uw afspraak op het gemeentehuis kunt u uw paspoort ophalen. 

DigiD linkPaspoort online aanvragen

Als je jonger bent dan 18 jaar

Een online aanvraag paspoort onder de 18 jaar is alleen mogelijk als er digitale toestemming is gegeven van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

DigiD linkToestemming geven als ouder

Paspoortpiek – kom op tijd voor een geldig reisdocument!

Van veel Nederlanders loopt binnenkort de geldigheid van hun reisdocument af. Hierdoor is er een flinke toename in het aantal aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten. Dit zorgt voor een paspoortpiek in heel Nederland. Verleng op tijd uw paspoort of identiteitskaart, zeker met een buitenlandse reis op komst.
Voor vragen en antwoorden over de paspoortpiek kunt u kijken op www.wierden.nl/paspoortpiek

Wat neem ik mee?

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen.
 • Een pasfoto. Let op de eisen aan een pasfoto. U kunt in het gemeentehuis geen pasfoto's laten maken. Wanneer u online een afspraak maakt op een datum voor 1 mei óf na 31 augustus kunt u voor slechts € 7,50 per persoon pasfoto’s laten maken bij de volgende winkeliers in Wierden:
  - Dierspecialist - adres: Rijssensestraat 13B
  - Schoen- en Sleutelmakerij Brouwer - adres: Binnenhof 13
  - Bökkerink Opticiens - adres: Nijverdalsestraat 18
 • Als u uw paspoort in het gemeentehuis aanvraagt: een bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Als je jonger bent dan 18 jaar

 • Een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft, dit kan online via deze link of onderstaande button. Hiervoor heeft u DigiD nodig. 
 • Als online toestemming geven niet lukt kunt u het formulier onderaan deze pagina downloaden en ingevuld en ondertekend meenemen naar de afspraak.

Wat moet ik verder weten?

Spoed

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen. Een spoedaanvraag kunt u niet online doen. U kunt een afspraak voor paspoortaanvraag inplannen en tijdens uw afspraak vermelden dat het om een spoedaanvraag gaat.

Jonger dan 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je toestemming nodig van je ouders of degene die het gezag over je heeft als je een paspoort aanvraagt.

 • Je bent verplicht aanwezig te zijn in het gemeentehuis bij de ondertekening van jouw paspoort én wanneer je die komt ophalen. 
 • Vraagt u voor uw kind een paspoort aan, dan is het verplicht uw kind mee te nemen bij het aanvragen en ophalen.

Lees meer over reizen met kinderen.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist en veel visa en reisstempels in uw paspoort krijgt, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort kost evenveel als een gewoon paspoort. Een zakenpaspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Daarvoor kunt u een afspraak maken

Aanvragen in het gemeentehuis

Lukt het niet om een online aanvraag te doen? U kunt een paspoort ook aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Daarvoor maakt u een afspraak met loket Burgerzaken.

Paspoort verloren?

Bent u uw paspoort verloren? Meld dit dan via onderstaande button. 

DigiD linkVerloren paspoort melden

Wat kost het?

Soort paspoortPrijs 2024
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar (5 jaar geldig)€ 63,40
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig)€ 83,85
Spoedaanvraag, extra toeslag bovenop reguliere aanvraagkosten€ 57,05