Stap voor stap naar duurzame warmte in de gemeente Wierden
In de gemeente Wierden zijn we goed op weg met duurzame warmte. Steeds meer inwoners kiezen ervoor hun woningen te isoleren, gaan van het aardgas af en koken elektrisch op inductie. Mooie stappen die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Die positieve lijn willen we de komende jaren doorzetten. De gemeente Wierden wil dit samen doen met inwoners, ondernemers, woningcorporaties, netbeheerders en energiebedrijven. Door samen te werken aan een warmteprogramma.

Nederland gaat over op duurzame warmte
Nederland stapt de komende jaren over op duurzame manieren van verwarmen. Ook de gemeente Wierden bereidt zich hierop voor en neemt de regie met het warmteprogramma. In dit programma wordt per buurt bekeken welke duurzame warmteoplossingen het meest geschikt zijn en wanneer buurten bij voorkeur overstappen op een alternatief voor aardgas. Wat betekent dit voor inwoners? Op welke alternatieven kunnen zij en hun buurt overstappen? En welke stappen zijn daarvoor nodig? Samen met inwoners, ondernemers, netbeheerders, woningcorporaties, energieleveranciers en andere partners onderzoekt de gemeente de mogelijkheden. Het gaat hierbij niet om de grootschalige opwek van energie, zoals windmolens of zonnevelden. Het warmteprogramma richt zich op het verduurzamen van de warmtevoorziening in bestaande woningen en gebouwen.
Waar staan we nu?
We bevinden ons nu in de tweede fase van het warmteprogramma. In de eerste fase is er samen met experts gekeken welke technieken (on)haalbaar zijn voor de gemeente Wierden om woningen duurzaam te verwarmen. Het was al duidelijk dat er geen grootschalig warmtenet komt in de gemeente Wierden, maar wat kan dan wel? Ook is er gekeken naar belangrijke uitgangspunten, zoals haalbaarheid, betaalbaarheid en zorgvuldigheid. Nu de eerste kaders zijn opgesteld, wil de gemeente Wierden deze graag toetsen bij haar inwoners. Wethouder Richard Kortenhoeven: “Omdat elke woning op termijn een alternatief voor aardgas nodig heeft, raakt deze verandering ons allemaal. Ons doel is om een programma te maken dat zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en mogelijkheden van onze inwoners én dat technisch haalbaar en betaalbaar is. Met de ontwikkeling van de aardgasprijzen kan dit voor onze inwoners uiteindelijk ook voordeliger zijn.”
Praat mee over het Warmteprogramma!
Om de overstap naar duurzame warmte zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen en ideeën van inwoners, organiseert de gemeente Wierden inloopbijeenkomsten. Hier krijgen inwoners uitleg over het Warmteprogramma en kunnen ze in gesprek met medewerkers en betrokken partijen. Ook toetst de gemeente graag de eerste resultaten die zijn opgehaald in het onderzoek met experts bij haar inwoners. Kloppen deze met wat inwoners belangrijk vinden? Kortenhoeven:"Om goede keuzes te maken, willen we graag weten wat onze inwoners nodig hebben om hun woning voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. Welke zorgen of vragen leven er? Wat vinden zij van de overstap? We gaan hierover graag met hen in gesprek.”
Inloopbijeenkomsten
Op woensdag 21 en donderdag 22 mei a.s. zijn er van 19.00 uur tot 21.00 uur inloopbijeenkomsten. Op woensdag 21 mei bij de Bron, Werfstraat 57 in Enter en op donderdag 22 mei in het gemeentehuis in Wierden (ingang vijverzijde). Inwoners kunnen tijdens deze bijeenkomsten in gesprek met medewerkers en andere betrokkenen. Ze kunnen vragen stellen, hun ideeën delen en meedenken over de overstap naar duurzame warmte.
Aanmelden kan via www.wierden.nl/form/aanmelden-inloopbijeenkomst-warmteprogramma
Niet aanwezig?
Tot en met 25 mei kunnen inwoners ook online reageren via een formulier: https://nl.surveymonkey.com/r/warmteprogramma
Word warmte-ambassadeur
Daarnaast is de gemeente Wierden op zoek naar ambassadeurs. Oftewel inwoners die actief willen meedenken over de beste warmteoplossingen per buurt. Als ambassadeur breng je ideeën in, stel je vragen en help je om plannen beter te maken. Wellicht zijn er buurtverenigingen die gezamenlijk op dit vlak ideeën hebben. Om ambassadeur te worden, hoef je geen expert te zijn. Ervaring en ideeën als bewoner zijn juist heel belangrijk. Interesse? Inwoners kunnen zich aanmelden via: www.wierden.nl/warmteprogramma
Het vervolg
Na de bijeenkomsten worden alle reacties verzameld en wordt er teruggekoppeld over wat er met de ideeën en zorgen is gedaan. Niet alles zal mogelijk zijn, maar de gemeente Wierden doet haar best om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van inwoners en ondernemers. Daarna volgen bijeenkomsten met de gemeenteraad. Hier worden mogelijke scenario’s per buurt besproken. Ook in deze fase zal de gemeente Wierden haar inwoners en andere partijen actief betrekken en informeren.
Meer weten?
Het Warmteprogramma van de gemeente Wierden geeft richting en ondersteuning, maar laat ruimte voor eigen keuzes. Inwoners bepalen uiteindelijk zelf welke oplossing het beste past bij hun woning en situatie. Op de webpagina www.wierden.nl/warmteprogramma is meer informatie over het Warmteprogramma van gemeente Wierden te vinden, zoals over de planning van het Warmteprogramma, de manier waarop bewoners en partners worden betrokken, Wat er al gedaan is en welke volgende stappen er aankomen.