Wat is het?

Als u tijdelijk in het buitenland bent als er in Nederland verkiezingen zijn en u staat nog ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunt u toch stemmen. Denk hierbij aan vakanties of als u voor uw studie of werk in het buitenland bent.

Hoe werkt het?

Iemand machtigen via de stempas

Als u kort voor de verkiezingen naar het buitenland gaat, kunt u iemand via de achterkant van uw stempas volmachten. Geef de ingevulde stempas samen met een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan iemand die namens u uw stem uitbrengt. De stempassen worden uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen verzonden. U leest hier hoe u iemand machtigt.

Schriftelijke volmacht

Bent u voor een langere tijd in het buitenland? Dan kunt u ook een andere kiezer machtigen via een machtigingsformulier. Dit heet een schriftelijke volmacht. Voor een schriftelijke volmacht vult u een zogeheten L8-formulier in. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november bij de gemeente Wierden binnen zijn. U leest hier hoe u iemand schriftelijk volmacht.

Stemmen per brief

Van deze optie kunt u alleen gebruik maken als u een buitenlands postadres heeft. Deze procedure verloopt via de gemeente Den Haag. Zorg dat uw aanvraag voor 25 oktober bij de gemeente Den Haag binnen is. Zij beoordelen de aanvraag en sturen u een briefstembewijs toe op uw tijdelijke buitenlandse adres. Ga voor meer informatie naar de pagina Kiezers buiten Nederland(externe link) op de website van de gemeente Den Haag.