Vrijwilligersspeld en vrijwilligerspenning

Wat is het?

Het college van burgemeester en wethouders kan mensen onderscheiden met een vrijwilligersspeld of een vrijwilligerspenning. Kent u iemand die zich als vrijwilliger inzet voor de samenleving? Maar net niet in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding (lintje)? Dan kunt u voor hem of haar een vrijwilligersspeld of vrijwilligerspenning aanvragen.

Wat moet ik doen?

Voor een vrijwilligersspeld

 • Neem contact op met het secretariaat van de gemeente (tel. 0546 - 58 08 80 of secretariaat@wierden.nl). Zij kunnen u vertellen of iemand in aanmerking komt voor een vrijwilligersspeld of vrijwilligerspenning.
 • Vul het aanvraagformulier in en stuur het op. Dat moet u minstens een maand voor de beoogde uitreikingsdatum doen.

Voor een vrijwilligerspenning

 • Neem contact op met het secretariaat van de gemeente (tel. 0546 580 880 of secretariaat@wierden.nl). Dat moet u minstens een maand voor de beoogde uitreikingsdatum doen.

Hoe werkt het?

Het college van burgemeester en wethouders beoordeelt uw aanvraag. U hoort binnen enkele weken of uw aanvraag is goedgekeurd. Er zijn wel een aantal criteria aan een vrijwilligersspeld en vrijwilligerspenning verbonden:

Criteria voor een vrijwilligersspeld

 • Het moet gaan om vrijwilligerswerk, wat inhoudt dat werk wordt verricht zonder daarvoor in zijn/haar levensonderhoud van afhankelijk te zijn (kleine beloning of onkostenvergoeding is toegestaan).
 • Het moet gaan om werk dat vrijwillig wordt verricht voor een organisatie of voor één of meer inwoners in de gemeente of daarbuiten.
 • Een vrijwilligersspeld kan ook worden uitgereikt aan inwoners van andere gemeenten, die in de gemeente Wierden vrijwilligerswerk doen.
 • Het moet gaan om vrijwilligerswerk voor meerdere uren per week, dat gedurende een langere periode wordt verricht (langer dan 15 jaar, waarbij de jaren dat vrijwilligerswerk wordt gedaan op meerdere fronten en/of meerdere organisaties bij elkaar kunnen worden opgeteld).
 • Ook het werk op zich kan onderdeel uit maken van de beoordeling van een aanvraag. Daarbij valt te denken aan vrijwilligerswerk op een hoog niveau en/of met belangrijke gevolgen voor grote groepen in de gemeenschap of de gehele gemeenschap. Dit ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders.
 • De aanvraag dient minstens een maand voor de beoogde uitreikingsdatum te zijn ingediend.

Criteria voor een vrijwilligerspenning

Het college kan een vrijwilligerspenning toekennen als blijk van waardering voor een individu of een groep vrijwilligers.

 • Het moet gaan om werk dat vrijwillig wordt verricht voor een organisatie of voor één of meer inwoners in de gemeente of daarbuiten.
 • Een vrijwilligerspenning kan ook worden uitgereikt aan inwoners of groepen vrijwilligers van andere gemeenten, die in de gemeente Wierden hun vrijwilligerswerk verrichten.
 • Het moet gaan om vrijwilligerswerk dat gedurende een langere periode wordt verricht (bij zowel groepen vrijwilligers als individuen langer dan 10 jaar. De jaren dat vrijwilligerswerk wordt gedaan op meerdere fronten en/of meerdere organisaties kunnen bij elkaar worden opgeteld).
 • De aanvraag dient minstens een maand voor de beoogde uitreikingsdatum te zijn ingediend.