Duurzaam vervoer

We willen allemaal snel overal naar toe kunnen en dat heeft gevolgen. Het goederen- en personenvervoer in Nederland zorgen samen voor 24% van de uitstoot van CO2. En dan zijn de internationale scheepvaart en luchtvaart nog niet meegerekend. Daarnaast veroorzaakt het vervoer veel uitstoot van fijnstof en is er overlast door geluid en stank. Al die auto’s nemen veel ruimte in beslag op wegen en parkeerplaatsen. Doordat er steeds meer auto’s rijden staan we ook steeds vaker stil. De wegen in Nederland slibben dicht en de files worden alleen maar langer. We gaan ons dus minder, schoner en duurzamer verplaatsen.

Minder, schoner, duurzamer

We zullen ons in de toekomst minder, schoner en duurzamer moeten gaan verplaatsen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer thuis gaan werken, vaker de fiets pakken of kiezen voor een duurzamere vorm van vervoer. Fietsen in plaats van lopen, een elektrische auto kopen of gebruikmaken van een elektrische scooter. Op dit moment zijn er nog niet veel mogelijkheden in onze gemeente om hier gebruik van te maken: maar we werken aan de toekomst. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, ook wij als gemeente. We zullen bijvoorbeeld ons eigen wagenpark duurzamer maken. En we zullen een plan maken om meer laadpalen in onze gemeente te plaatsen. Zo werken we aan het verlagen van de CO2-uitstoot van goederen-en personenvervoer in onze gemeente, wat bijdraagt aan een schoner klimaat. 

Lopen en fietsen

Er is er alle reden om (meer) te lopen of te fietsen. Daardoor werkt u tegelijkertijd aan het milieu én aan uw gezondheid. Reizen met een combinatie van trein en ov-fiets is bovendien vaak goedkoper én sneller dan met de auto.

Elektrische auto's

Elektrisch vervoer is een duurzame manier van vervoer: het is schoner, stiller en zuiniger dan traditioneel rijden. De gemeente Wierden gaat bij vervanging van haar auto’s kiezen voor de elektrische variant. Ook kiezen steeds meer bedrijven en particulieren voor een elektrische auto. De gemeente stimuleert het gebruik van elektrische auto’s.

Auto delen

Kunt u echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via GreenwheelsSnappCar of MyWheels. Met een abonnement kun je een auto reserveren.

Slim reizen, ook voor bedrijven

Reizen met het openbaar vervoer is beter voor het milieu dan reizen met de auto. Door te kiezen voor slimme combinaties van vervoersmiddelen kunt u snel en comfortabel reizen. Twente Mobiel helpt werkgevers bij hun mobiliteitsbeleid om te werken aan minder auto’s in de spits en het verminderen van CO2. Ze geven werkgevers deskundig advies en ondersteunen bij acties en projecten. De reisplanner voor het openbaar vervoer vindt u op www.9292.nl.

Aanvragen laadpaal

In onze gemeente worden de komende jaren openbare laadpalen geplaatst. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laadt u altijd 100% op met groene stroom van Nederlandse windmolens. Bent u in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen mogelijkheid om op eigen terrein uw auto op te laden? En er is nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt, dan kunt u via deze link een laadpaal aanvragen. Vattenfall InCharge let er hierbij vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie en wijst de parkeerplaats aan.

Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte.

Global goals

Global goals Duurzaam vervoer: 'Duurzame steden & gemeenschappen', 'Duurzame consumptie en productie' en 'Klimaatactie'