Wijkgerichte herinrichting Wierden West

Samen op weg naar een gezonde, groene en toekomstbestendige wijk

De openbare ruimte verandert. We moeten ons voorbereiden op een veranderend klimaat, zorgen voor meer biodiversiteit en ruimte maken voor water. In augustus 2020 veroorzaakte een extreme regenbui veel overlast in Wierden West. Deze gebeurtenis was de aanleiding om de opvang en afvoer van regenwater kritisch te evalueren. Hierbij is de bestaande riolering onder de loep genomen met als doel deze te verbeteren en uit te breiden. We combineren het vernieuwen van de riolering steeds vaker met een herinrichting van de openbare ruimte. Dat doen we wijkgericht, in lijn met het Watertakenplan 2026–2029 

De eerste wijk waar we mee aan de slag gaan is Wierden West. Hier liggen de oudste riolen van de gemeente Wierden, uit de jaren ’60. Ook de inrichting van de wijk stamt uit die tijd. Zowel de riolering als de openbare ruimte zijn aan vernieuwing toe.

Wat speelt er in Wierden West?

Naast het vervangen van de riolering en het herinrichten van de openbare ruimte, kijken we breder naar de wijk:

  • We nemen wensen mee die bewoners tijdens wijkschouwen en binnen het traject Vreedzame Wijk Wierden West hebben gedeeld.
  • We stemmen af met partners zoals de nutsbedrijven.
  • We houden rekening met de energietransitie in de wijk.
  • We leggen de relatie met de Warmtevisie die momenteel in voorbereiding is.

Hemelwaterstructuurplan

Royal Haskoning DHV heeft een hemelwaterstructuurplan opgesteld, waarin wordt voorgesteld het gemengde rioolsysteem te vervangen voor een gescheiden systeem. Vuil water en regenwater worden gescheiden en regenwater wordt zoveel mogelijk geïnfiltreerd op de plek waar het valt, door het aanleggen van een infiltratieriool. Grote hoeveelheden regenwater die niet snel genoeg kunnen infiltreren, kunnen worden opgeslagen in de recent aangelegde wadi’s aan de Jacobsonstraat of aan de Esrand, of worden afgevoerd via gekoppelde infiltratieriolen naar de watergang langs de Akkerwal.

Bij de aanpassing van de rioleringen streven we ernaar de bovengrondse openbare ruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten.

De eerste stap

Eind augustus 2025 starten in de wijk Wierden West werkzaamheden aan het netwerk van water, stroom en gas. Verschillende nutsbedrijven gaan aan de slag met het:

  • Saneren van de waterleiding,
  • Verzwaren van het stroomnet,
  • Vervangen van de gasleiding.

Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om het netwerk klaar te maken voor de toekomst. Ze vinden plaats in de Jacobsonstraat, Emmastraat, Jalinkstraat en Landmanstraat. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Werkzaamheden aan water-, stroom- en gasleidingen in Wierden West

Ontwerp

Anacon Infra maakt schetsen en ontwerpen om de bovengrondse openbare ruimte klimaatbestendig in te richten. Uitgangspunt is dat in het ontwerp aantal belangrijke thema’s zoals rioolvervanging/uitbreiding en vergroenen terugkomen. We streven naar minder tot geen trottoirs en het hergebruik van gebakken klinkers. Daarnaast zorgen we ervoor dat de aan te passen straten qua ontwerp aansluiten bij de bestaande straten. De conceptontwerpen worden gepresenteerd tijdens een informatieavond, waar belangstellenden en belanghebbenden hun reacties kunnen geven.

Meedenken?

We vinden het belangrijk dat bewoners kunnen meedenken. Daarom organiseren we media september een bewonersbijeenkomst en vragen we enkele bewoners om plaats te nemen in een klankbordgroep. Deze groep denkt mee over de inrichting van de wijk.

Samen zoeken we graag naar een optimale inrichting die recht doet aan zowel de technische eisen als bewonerswensen. Heeft u al vragen of interesse om deel te nemen in de klankbordgroep. Neem dan contact met op met Marco Nijboer via bouwenenwonen@wierden.nl  

Het project wordt in meerdere fasen uitgevoerd en loopt over meerdere jaren. We streven voor de wijk Wierden West naar een robuuste inrichting met:

  • Groene parkeerplaatsen
  • Grote plantvakken
  • Rijbaan met gebakken klinkers
  • Nieuwe trottoirs met minder onkruidgroei
  • Water gescheiden afvoeren
  • Veilig en bereikbaar voor al het verkeer
  • Gelijkblijvend aantal parkeerplaatsen op wijkniveau
  • Minder verhard oppervlak en meer groen
  • Behoud en aanvulling van bomen
  • Ruimte voor mens (verblijven, spelen) en dier (biodiversiteit)

Fasering

Dit jaar stellen we voor een aantal straten een ontwerpvisie op, ondersteund door Anacon. De betreffende straten staan in de afbeelding van de faseringskaart. Zodra de visie gereed is, maken we ontwerpen voor de Jacobsonstraat, Emmastraat, Jalinkstraat en Landmanstraat (blauw). De overige straten (groen) volgen mogelijk in de jaren 2026-2030.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Marco Nijboer van de afdeling Ruimtelijk Beheer en Realisatie, via telefoonnummer 0546 - 58 08 38 of per mail via bouwenenwonen@wierden.nl

Tijdslijn

  1. Nog te doen: 2027 (onder voorbehoud)

    Start uitvoering fase IV en V

  2. Nog te doen: 2026/2027

    Start uitvoering fase II, IIa en III

  3. Nog te doen: Najaar 2025: Definitief ontwerp en vaststellen door college van burgemeester en wethouders

    Opstellen van het definitieve ontwerp, gebaseerd op reacties van bewoners op het conceptontwerp

  4. Nog te doen: Najaar 2025 (onder voorbehoud): Bewonersavond

    Presentatie van de ontwerpen door Anacon Infra in aanwezigheid van de gemeente Wierden. Hiervoor worden aanwonenden per brief uitgenodigd.

  5. Nog te doen: Medio 2025: Conceptontwerpen fase ll en lla en III

    Anacon Infra maakt conceptontwerpen voor fase II en IIa en III (zie faseringskaart onder documenten). 

  6. Nog te doen: Augustus 2025: Werkzaamheden aan water-, stroom- en gasleidingen in Wierden West.

    De gezamenlijke nutsbedrijven hebben Hanab Distribution aangesteld voor de uitvoering. Meer informatie hierover kunt u vinden op de webpagina  Klimaat bestendig maken Wierden West. 

  7. Afgerond: Asbestonderzoek - 18 november 2024 -

    Ter voorbereiding op de werkzaamheden is op 18 en 19 november een asbestonderzoek uitgevoerd in de kitverbindingen van de rioleringsbuizen. Dit zijn de onderlinge aansluitingen van de rioolbuizen. Dit was nodig om de juiste werkwijze te kunnen bepalen tijdens de werkzaamheden. Er is onderzocht of er asbest aanwezig is en waar nodig is dit volgens de veiligheidsnormen verwijderd.

Meer informatie of vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met: Marco Nijboer van de afdeling Ruimtelijk Beheer en Realisatie, via telefoonnummer 0546 - 58 08 38 of per mail via bouwenenwonen@wierden.nl