Wij stimuleren inwoners en bedrijven om energie te besparen. Dat kan door uw huis (beter) te isoleren, energie op te wekken en energiezuinige apparaten aan te schaffen. Via het Energieloket(externe link) kunt u advies inwinnen over hoe u het beste energie kunt besparen. De energiecoaches helpen u graag verder om te besparen. Want wat u bespaart hoeft ook niet opgewekt te worden, toch? En een leuke bijkomstigheid: we hebben aantrekkelijke geld-terug-acties(externe link) voor u. Wilt u weten wat verduurzamen van uw woning kost en oplevert? Bekijk dan de voorbeeldberekening

Isoleren is altijd goed!

Uw huis verduurzamen betekent dat u het energieverbruik en dus ook de energierekening van je woning verlaagt. Goede isolatie van de woning levert vaak al snel een energiebesparing op. U legt als het ware een 'deken' om uw woning heen, zodat warmte minder makkelijk ontsnapt. Ook houdt u uw woning koel bij warme dagen. Hierdoor verlaagd u uw CO2 uitstoot en draagt u bij aan het klimaat. Er zijn verschillende manieren van isoleren:

Gevelisolatie

Wist u dat via de muren 20% van de gestookte warmte verloren kan gaan? Zonde! Om dit te voorkomen, kunt u de gevels (laten) isoleren. In een huis met goed geïsoleerde gevels blijft de temperatuur constant, aangenaam en gezond. De terugverdientijd van gevelisolatie is relatief kort. Er zijn drie manieren waarop u de gevel kan isoleren:

  • Spouwmuurisolatie: tussen de muren
  • Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van uw huis
  • Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van uw huis

(Drie)dubbel glas

Ramen hebben een grote invloed op hoeveel warmte er uit een woning weglekt. Daarom is het verstandig om niet alleen na te denken over de isolatie van uw gevel, maar ook over de isolatiewaarde van uw ruiten. Daarvoor zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Dubbel glas
  • HR++-glas
  • HR+++-glas

Dakisolatie

Warme lucht stijgt, en dus ontsnapt de warmte waarvoor u betaalt het snelst via het dak. Bedekt u uw dak met goed isolatiemateriaal, dan bespaart u flink op de stookkosten. Een goed geïsoleerd dak verbetert uw huis, draagt bij aan een beter milieu én houdt uw gezond. Isolatie gaat namelijk tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen.

Maar het grootste voordeel voelt u in uw portemonnee: met dakisolatie kunt u honderden euro's besparen; gemiddeld €650,- per jaar als u een verwarmde zolder heeft. Bij een onverwarmde zolder bespaart u ongeveer €400,-. Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van uw huis. En het mooie is: zowel schuine als platte daken lenen zich voor isolatie!

Vloerisolatie

De vloer is misschien niet de eerste plek waar u aan denkt wanneer u aan de slag gaat met isolatie. Maar zeker in huizen die gebouwd zijn vóór 1983, lekt nog veel warmte weg via de kruipruimte. Bovendien kan er via de bodem vocht uw huis binnen komen. Goede isolatie is de oplossing.

Een goed geïsoleerde ondergrond zorgt ervoor dat uw huis veel warmer en droger aanvoelt. Het temperatuurverschil in een kamer op de begane grond kan oplopen tot wel 5 graden. Met vloerisolatie bespaart u dus ook flink op uw stookkosten: gemiddeld €210,- per jaar. Én u stoot 600 kilo minder CO2 uit.

Voorbeeldberekening

We hebben voor een 2-onder-1-kap-woning in Wierden een voorbeeldberekening (pdf) gemaakt. Hier laten we zien welke maatregelen u kunt nemen om uw huis te verduurzamen, wat dat kost en vooral, wat u dat oplevert qua geld. Natuurlijk is dit maatwerk: voor elke woning, gezinssituatie en verbruik geldt een andere berekening. Wilt u weten wat verduurzamen u oplevert? Maak dan een afspraak met de energiecoach.

Er zijn verschillende manieren om de energierekening betaalbaar te houden, zie hiervoor onze subsidiepagina

Voor alle vragen naar het energieloket

Duurzaam Wierden-Enter(externe link) verzorgt het gemeentelijke energieloket. Hier kunt u als inwoner terecht met al uw vragen over isolatie, besparing, duurzaamheidslening en subsidies. Elke woensdag van 15.00 – 17.00 uur zijn de energiecoaches aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U kunt de energiecoaches tijdens kantooruren bereiken via 0546 – 72 31 17 of per e-mail.

Let op: andere locatie inloopspreekuur

Vanaf 1 februari 2023 vindt het inloopspreekuur plaats in de bibliotheken in Wierden en Enter.

  • Spreekuur Wierden: woensdag van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden
  • Spreekuur Enter: donderdag van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek, Oude Pastoriestraat 6, Enter

Global goals

Global goals Energiebesparing: 'Tegengaan van energiearmoede', 'Betaalbare en duurzame energie' en 'Klimaatactie'.