Energiebesparing

Wij stimuleren inwoners en bedrijven om energie te besparen. Dat kan door uw huis (beter) te isoleren, energie op te wekken en energiezuinige apparaten aan te schaffen. Via het Energieloket kunt u advies inwinnen over hoe u het beste energie kunt besparen. De energiecoaches helpen u graag verder om te besparen. Want wat u bespaart hoeft ook niet opgewekt te worden, toch? En een leuke bijkomstigheid: we hebben aantrekkelijke geld-terug-acties voor u.  

Voor alle vragen naar het energieloket

Duurzaam Wierden - Enter verzorgt het gemeentelijke energieloket. Hier kunt u als inwoner terecht met al uw vragen over isolatie, besparing, duurzaamheidslening en subsidies. Tijdens de spreekuren zijn de energiecoaches aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Ook kunt u de energiecoaches tijdens kantooruren bereiken via 0546 – 72 31 17 of per e-mail.

  • Spreekuur Wierden: woensdag van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden
  • Spreekuur Enter: donderdag van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek, Oude Pastoriestraat 6, Enter
Het Energieloket

Belangrijk vooraf!

Het isoleren van de spouwmuur of het dak moet volgens de Wet Natuurbescherming natuurvriendelijk gebeuren. Kies voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert, ook in de gemeente Wierden zijn er bedrijven die dit doen. Kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl voor de actuele lijst met bedrijven. Natuurvriendelijke isolatiebedrijven controleren voor het isoleren of er beschermde dierensoorten aanwezig zijn.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen slecht geïsoleerde woningen

De energierekening verlagen, dat wil iedereen. Voor een eigenaar van een slecht geïsoleerde woning is er subsidie beschikbaar om het huis te verduurzamen met isolatie. Het nemen van isolatiemaatregelen wordt met deze subsidie een stuk aantrekkelijker. Het subsidiebedrag om vloer/bodem, spouwmuur, glas of dak te isoleren kan zelfs oplopen tot €2.500,-.

Een woning wordt beschouwd als slecht geïsoleerd als:

  • het energielabel D, E, F of G heeft, of
  • er minstens twee bouwdelen slecht geïsoleerd zijn (vast te stellen door de energiecoach)

Dubbele besparing

De subsidie zorgt voor een besparing op de uit te voeren isolatiemaatregel én bespaart op de energierekening. Interesse? U kunt via de Stichting Duurzaam Wierden Enter uw aanvraag indienen. Daar leest u ook de voorwaarden. 

Subsidie verduurzaming koopwoningen

Huishoudens met een koopwoning, die moeite hebben met het betalen van hun energierekening, kunnen een subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Zoals isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Ook kunt u subsidie aanvragen voor het laten uitvoeren van een taxatie en hypotheekadvies voor het financieren van de verduurzamende maatregelen.

Een aanvraag kan worden ingediend tot en met 30 september 2024. U kunt via een online formulier (met DigiD) uw aanvraag indienen. Dit kan via onderstaande button.

DigiDAanvraag subsidie verduurzaming

Voorwaarden

  • U bent 21 jaar of ouder
  • U woont in de gemeente Wierden
  • De activiteit moet uiterlijk 31 december 2024 zijn uitgevoerd
  • Het te isoleren oppervlakte spouw/vloer/dak isolatie omvat ten minste 15 vierkante meter
  • Het te isoleren oppervlakte glas omvat ten minste 8 vierkante meter
  • De aanvraag wordt getoetst op basis van uw inkomen, vermogen en op hoe goed uw woning geïsoleerd is

Kijk voor meer informatie en de aanvullende voorwaarden op 'Subsidie verduurzaming koopwoningen'.

Isoleren is altijd goed!

Uw huis verduurzamen betekent dat u het energieverbruik en dus ook de energierekening van je woning verlaagt. Goede isolatie van de woning levert vaak al snel een energiebesparing op. U legt als het ware een 'deken' om uw woning heen, zodat warmte minder makkelijk ontsnapt. Ook houdt u uw woning koel bij warme dagen. Hierdoor verlaagd u uw CO2 uitstoot en draagt u bij aan het klimaat. 

Global goals

Global goals Energiebesparing: 'Tegengaan van energiearmoede', 'Betaalbare en duurzame energie' en 'Klimaatactie'.