Ons klimaat verandert. Daarom gaan we in onze gemeente energie besparen én opwekken en worden we aardgasvrij. We pakken ook de vervelende gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast aan. En zorgen voor meer biodiversiteit in onze gemeente. Ons vervoer wordt schoner, duurzamer en we zullen ons in de toekomst minder vervoeren. Meer thuiswerken dus als het kan. En, tot slot, willen we duurzamer omgaan met afval, kleding en voeding: kortom, meer hergebruik. Dat doen we graag samen met u als inwoner. Samen maken we de stap naar een duurzame toekomst.

Energieloket Wierden-Enter

Stichting Duurzaam Wierden-Enter verzorgt het gemeentelijk energieloket voor de gemeente Wierden. De energietransitie wordt steeds meer merkbaar en voelbaar. Inwoners en bedrijven hebben in toenemende mate vragen over energiebesparing en verduurzaming van woningen. Het energieloket geeft graag adviezen en tips, ook over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot subsidies en het financieren van duurzaamheidsmaatregelen die inwoners willen nemen. 

Acties en activiteiten Energieloket

Het energieloket organiseert tevens activiteiten waar inwoners aan deel kunnen nemen, via de site of in de wijk. Op dit moment heeft het Energieloket een € 50,- terug actie op isolatiemateriaal en ledlampen. En is de collectieve inkoopactie isolatie verlengd t/m 30 juni 2023 of tot het budget op is. 
 
Meer informatie acties Energieloket

Spreekuur energiecoaches in Wierden en Enter

Wilt u iets doen aan uw (hoge) energiegebruik en/of uw woning verduurzamen? De energiecoaches van Stichting Duurzaam Wierden-Enter hebben wekelijkse spreekuren in de bibliotheken in Wierden en Enter. Tijdens het spreekuur kunt u terecht met al uw vragen over energiebesparing, het verduurzamen van uw woning, subsidies van de gemeente en Rijksoverheid, energiebesparings- en verduurzamingsacties en de overstap naar een goedkope energieleverancier. 

Vanaf 1 februari 2023 is het inloopspreekuur op de volgende locaties:

 • Wierden: op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur is het spreekuur in de bibliotheek (Pouliestraat 2). 
 • Enter: op donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur is het spreekuur in de bibliotheek (Oude Pastoriestraat 6) .

De energiecoach bij u thuis

Wilt u dat een energiecoach gratis en vrijblijvend bij u thuis komt kijken? Dat kan! De energiecoach heeft veel kennis over het verduurzamen van uw woning. Zij geven niet alleen voorlichting over isolatie, maar ook over andere duurzame investeringen. De energiecoach geeft tips over kleine aanpassingen om de woning te verduurzamen en informatie over mogelijke subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Belangrijk: een afspraak met een Energiecoach is gratis en vrijblijvend. Niks moet, u zit dus nergens aan vast! Een afspraak maken met een Energiecoach kan door langs te komen op het spreekuur,  te mailen naar duurzaamwierdenenter@gmail.com of te bellen: 0546 -72 31 17.

Voor meer informatie over deze acties en het energieloket ga naar www.duurzaamwierdenenter.nl(externe link).

We zijn al goed op weg!

In de gemeente Wierden vinden we een duurzame leefomgeving belangrijk. Voor de inwoners en ondernemers van vandaag én voor de inwoners en ondernemers van morgen. Daarom werkt de gemeente aan een duurzamere gemeente Wierden. De gemeenteraad heeft hiervoor ambities voorgesteld. Een ambitie die de gemeente samen met de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties wil waarmaken. Samen maken we de stap naar een duurzame gemeente!

 1. Afgerond: Transitievisie Warmte gereed -

  De Warmtevisie (pdf) geeft inzicht in het meest geschikte duurzame alternatief voor aardgas tegen de laagste kosten. Ook geeft de visie inzicht welke wijken het meest geschikt zijn om in 2030 al duurzame warmte te krijgen.

 2. Afgerond: Definitieve RES 1.0 -

  De RES Twente 1.0 wordt aangeboden aan het Nationaal Programma RES

 3. Afgerond: Besluitvorming Warmtevisie -

  De gemeenteraad besluit over de Warmtevisie van de gemeente Wierden.

 4. Afgerond: Afwegingskader grootschalige duurzame energieopwek -

  Wat zijn de mogelijkheden om in de gemeente Wierden een initiatief te ontwikkelen tot een project voor grootschalige duurzame energieopwekking? Dat staat in het afwegingskader. 

 5. Afgerond: Zonnepark De Groene Weuste -

  De zonnepark met 13.440 zonnepanelen levert stroom aan ongeveer 1.300 huishoudens. Het doel van het zonnepark is bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente. Het park is eigendom van de lokale Stichting Duurzaam Wierden-Enter.