Het warmteprogramma: jouw buurt aardgasvrij

Wat verandert er?

Nederland gaat stap voor stap over op duurzame warmte. Dit zorgt niet alleen voor minder CO₂-uitstoot, maar helpt ook om de energiekosten op lange termijn betaalbaar te houden. Ook in de gemeente Wierden moeten we in 2050 volledig van het aardgas af zijn. Dit betekent dat alle woningen en gebouwen op een andere manier verwarmd moeten worden. Maar hoe gaan we dat doen? En wanneer is uw buurt aan de beurt? In het warmteprogramma geven we antwoord op deze vragen.     

Wat is er al gebeurd? 

Sinds 2021 werken we aan een plan om de overstap goed te regelen. Dit hebben we al gedaan: 

Wat staat er in het warmteprogramma? 

Het warmteprogramma geeft concrete antwoorden op vragen zoals:

  • Hoe ziet de opgave eruit voor de gemeente Wierden?
  • Wat is de warmteoplossing voor aardgas in mijn buurt?
  • Hoe helpt de gemeente Wierden mij?
  • Hoe blijft dit betaalbaar?
  • Wanneer is mijn buurt aan de beurt?
  • Wat kan ik nu al doen? 

Wanneer is uw buurt aan de beurt? 

Alle woningen en gebouwen moeten in 2050 overgestapt zijn naar een alternatief voor aardgas. Iedere woning in Wierden komt dus aan de beurt. Dit doen we stap voor stap. In het warmteprogramma kunt u zien of uw buurt in de komende tien jaar aan de beurt is. 

Is uw buurt binnen 10 jaar aan de beurt? 

Dan maken we samen een uitvoeringsplan en kijken we naar de beste oplossing. Wanneer uw buurt aan de beurt is hoort u van ons hoe we dit gaan organiseren. Nog niet aan de beurt? Dan kunt u toch al iets doen! In het warmteprogramma vindt u een stappenplan met tips. Lees hieronder hoe wij bepalen wanneer een buurt aan de beurt is.

Inloopbijeenkomst 

Kom langs op één van onze inloopbijeenkomsten op woensdag 21 mei 2025 bij De Bron (Werfstraat 57, Enter) en donderdag 22 mei 2025 in het gemeentehuis (Pouliestraat 3, Wierden, ingang vijverkant). U kunt tijdens beide inloopbijeenkomsten binnen lopen tussen 19.00 en 21.00 uur. Hier kunt u in gesprek gaan met partijen die betrokken zijn bij het warmteprogramma voor gemeente Wierden. Ook kunt u van gedachten wisselen en ideeën delen met andere inwoners. 

Meld u hier aan

Veel gestelde vragen

Hoe bepaalt de gemeente wanneer mijn buurt aan de beurt is?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals o.a. sociale kenmerken van de buurt en geplande werkzaamheden. Denk bij die werkzaamheden bijvoorbeeld aan plannen om de openbare ruimte op te knappen. Maar ook het vernieuwen van waterleidingen, riolering of elektriciteitsnetten. We bekijken per buurt wat een logisch moment is.

Wat zijn de mogelijke alternatieven?

Op dit moment verkennen we welke warmteoplossingen het meest geschikt kunnen zijn per buurt. Dit betekent niet dat er al een definitieve keuze is gemaakt. Uiteindelijk zal er op basis van wat we weten een mogelijke alternatief komen. In de komende jaren kijken we dan nog per buurt of dit nog steeds de beste oplossing is.

Kunt u niet bij een inloopbijeenkomst zijn?

De overstap naar duurzame warmte raakt iedereen. Daarom willen we graag van u weten: 

  • Heeft u zorgen over de kosten?
  • Heeft u vragen over de techniek?
  • Maakt u zich zorgen over de werkzaamheden?
  • Heeft u andere vragen of ideeën? Dan horen wij dat ook graag!
Klik hier voor de enquête

Wat kunt u van ons verwachten?

  • We houden u op de hoogte.
  • We combineren werkzaamheden zoveel mogelijk. Zo hoeft de straat maar één keer open en beperken we de overlast.
  • We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de planning van de woningcorporatie en netbeheer.
  • We luisteren naar uw vragen en zorgen en geven u een reactie. Hoewel niet alles mogelijk zal zijn, doen we ons uiterste best om zo goed mogelijk aan de wensen van onze inwoners en ondernemers tegemoet te komen.