Wat is het?

Het woord zegt het al: lekenhulpverlening is hulpverlening door leken. Als u een hartstilstand krijgt, moet u zo snel mogelijk gereanimeerd worden. Het liefst nog voordat de ambulance er is. Om dat mogelijk te maken is er 'lekenhulpverlening': een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren met behulp van een AED.

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee bij een hartstilstand een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer aan het kloppen te krijgen.

Waarom is lekenhulpverlening nodig?

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een hartstilstand. In een gebied als Twente met meer dan 620.000 inwoners zijn dat er dus zeker 620 per jaar. Bij een acute hartstilstand is het van zeer groot belang dat zo snel mogelijk gestart wordt met reanimeren. Daarom moeten zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Dankzij de AED - die door vrijwilligers bediend kan worden - worden levens gered.

Waar hangen de AED's in de gemeente Wierden?

Wilt u weten waar er een AED bij u in de buurt beschikbaar is? Bekijk dan de interactieve kaart:

AED's in de gemeente Wierden

Wat moet ik doen?

Reanimatie en AED cursus volgen?

Wilt u leren reanimeren en een AED leren bedienen? Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met de plaatselijke EHBO. Een reanimatie en AED-cursus volgen kost u één avond per jaar. Als u de cursus gevolgd heeft kunt u zich aanmelden bij AED-alert via de website www.hartslagnu.nl. Zodra u aangemeld bent, kunt u een oproep krijgen als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt.

Het is niet verplicht om u na de cursus aan te melden in AED-alert, maar natuurlijk wel heel erg nuttig. Hoe meer vrijwilligers in het netwerk van AED-alert zijn opgenomen, hoe meer levens er gered kunnen worden.

Kunt u al reanimeren?

Kunt u al reanimeren en een AED bedienen? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger dan via de website: www.hartslagnu.nl. Hiervoor heeft u een geldig reanimatiecertificaat nodig.

Wat kost het?

Als u wilt leren reanimeren en/of een AED wilt bedienen, moet u een cursus volgen. Dit kost geld. De cursuskosten verschillen per instelling waar u de cursus wilt volgen.