Maandagavond 15 mei bezocht een groot deel van de gemeenteraad de Democratiefabriek in de bibliotheek in Wierden. In de interactieve tentoonstelling gingen ze aan de slag met diverse machines, apparaten en gereedschappen om de betekenis van de democratie te ontdekken. Nu is dat voor een gemeenteraad natuurlijk niks nieuws, maar ondanks dat gegeven was het voor de raadsleden leuk en leerzaam om te zien hoe democratie visueel aan de jeugd wordt uitgelegd. 

In de Democratiefabriek ontdek je op een visuele, interactieve manier hoe democratie werkt. Allerlei actuele thema's komen langs: oorlog, discriminatie, gelijkheid, houding en gedrag, normen en waarden en meer. Ieder apparaat van de Democratie is anders. Soms moet je aan de slag met knoppen, draaien aan een rad, schrik je op door een geluid of ontdek je iets in jouw spiegelbeeld. 

De raadsleden gingen fanatiek aan de slag in de Democratiefabriek. Aan de hand van het opdrachtenboekje gingen ze de verschillende apparaten af. Er is een route voor de jongere kinderen (< 14) en een route voor alle leeftijden daarboven. En dat de Democratiefabriek ook leuk is voor volwassenen was duidelijk. Want hoewel onze raadsleden uiteraard middenin de democratie staan, waren de vragen en opdrachten verrassend en zetten ze je aan het denken. Iedereen was enthousiast. De verschillende apparaten dagen uit en prikkelen, zodat je er niet op uitgekeken raakt. Een aanrader volgens onze gemeenteraad!

Net als onze raadsleden ook naar de Democratiefabriek?

Je kunt de Democratiefabriek nog tot en met woensdag 17 mei bezoeken! Loop binnen bij de bibliotheek aan de Pouliestraat 2 in Wierden tijdens openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Wil je met een groep komen? Meld je dan aan via j.noordman@vizieroost.nl.

We hopen de Democratiefabriek ook dit najaar weer in Wierden terug te zien. Daarover houden we jullie op de hoogte.