Kinderburgemeester Milan Hopster is op zaterdag 23 maart naar Harderwijk geweest voor de jaarlijkse Landelijke Dag van Kinderburgemeesters. De dag stond in het teken van de urgente oproep van kinderburgemeesters aan kinderen om meer buiten te spelen.

Buitenspelen mogelijk maken voor iedereen

Na een kennismaking en officieel fotomoment met alle kinderburgemeesters stond het middagprogramma in het teken van workshops over buitenspelen. Er zijn ideeën uitgewisseld met Jantje Beton en Het Gehandicapte Kind over wat er nodig is om meer buitenspelen mogelijk te maken voor iedereen. De kinderburgemeesters gingen in gesprek met Groen Cement en Kinderopvang ZON! over buitenspelen in de natuur. Wat er nodig is om veilig buiten te kunnen spelen bespraken de kinderburgemeesters met Veilig Verkeer Nederland en de Politieacademie. En waarom twee uur buitenspelen gezond is bespreken de kinderburgemeesters met Actiz Jeugd, GGD Ghor Nederland, AJNjeugdartsen en PO-raad.

Kinderdemocratie uit de kinderschoenen

De aanwezige begeleiders van de kinderburgemeesters gingen met elkaar in gesprek over wat er nodig is om kinderdemocratie uit de kinderschoenen te halen, waarom het belangrijk is dat kinderen leren participeren, hoe kinderverkiezingen georganiseerd kunnen worden en hoe kidsreporters zélf verslag kunnen doen van kinderdemocratie.

Lancering kindercampagne ‘Twee uur per dag buitenspelen’ 

De grootschalige lancering van de kindercampagne ‘Twee uur per dag buitenspelen’ vormde het hoogtepunt van de dag. Kinderburgemeesters hebben vanaf het podium de beste ideeën over buitenspelen gedeeld, gevolgd door een feestelijke start van de campagne met een campagnelied.