Op maandag 13 mei ging in de bibliotheek in Wierden, als onderdeel van de Week van de Democratie in Wierden, de school Notter-Zuna als eerste groep aan het werk in de interactieve tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’. Deze tentoonstelling werd geopend door burgemeester Doret Tigchelaar.

Het belang van democratie

“Het belang van democratie: Bijna alle mensen verlangen ernaar om in vrede te kunnen leven. Dus geen oorlogen, ‘gewoon’ een veilige plek waar niet gepest wordt en de rechten van iedereen gerespecteerd wordt. Maar natuurlijk weten we dat mensen allemaal eigen meningen, belangen en idealen hebben. Dit is mooi, maar het kan ook spanningen onder elkaar opleveren. En daarvoor hebben we nu juist democratie nodig, want in een democratie wordt gepraat en niet gevochten! In een democratie maken we afspraken, regels en wetten en daardoor kunnen we in vrede naast elkaar leven”, legde de burgemeester uit aan de kinderen van groep 7/8 van Notter-Zuna.

Democratie gaat niet vanzelf

Vanzelf gaat dit echter niet en daarom is het zo mooi dat groepen jongeren vanaf maandag 13 mei tot en met vrijdag 17 mei aan de slag gaan in de Democratiefabriek. De route door de fabriek wordt in groepjes van twee of meer afgelegd in de leeftijdscategorie 10-14 jaar en 14-18 jaar. Je overlegt veel met elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te worden, maar gaat wel samen verder om de route af te maken. Het is hard werken en dat doe je in deze fabriek.
Gaandeweg de route ontdek je dat het eigenlijk over jezelf gaat, over eigen normen en waarden, eigen houding en gedrag. Maar natuurlijk ook over maatschappelijke standpunten en actief burgerschap.

Aangeboden door de Provincie Overijssel

Deze interactieve tentoonstelling is ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie en wordt in de Bibliotheek Wierden aangeboden door de Provincie Overijssel.