Het NK Tegelwippen is weer van start gegaan. Vanaf 21 maart gaat de gemeente Wierden de uitdaging aan om samen met inwoners zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten, bomen en gras. Bovendien gaan Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden de lokale strijd met elkaar aan in de Twentse Wippers poule. In totaal strijden 175 Nederlandse gemeenten tot en met 31 oktober om de Gouden Schep: de prijs voor de Nederlandse gemeente dat het hoogste aantal tegels verruilt voor groen.

Van grijs naar groen

Het NK Tegelwippen wordt voor het vijfde jaar op rij gehouden. Sinds de start zijn er bijna 9 miljoen tegels vervangen door groen, waarbij er vorig jaar zelfs een record van 4,5 miljoen gewipte tegels is behaald. Een mooie ontwikkeling, want vergroening is hard nodig. Periodes van hevige regenval, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Stenen houden warmte vast en laten geen water door, waardoor overlast van hitte en water ontstaat. Meer groen voorkomt deze problemen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en de biodiversiteit. Iedereen die tegels in zijn tuin vervangt voor groen kan meedoen aan het NK Tegelwippen. Kijk voor alle informatie op www.wierden.nl/nk-tegelwippen.

Winnaar 2023

Vorig jaar werd in de gemeente Wierden maar liefst 42.453 tegels voor groen verruild. Daarmee eindigde de gemeente Wierden als regionaal winnaar van het NK-Tegelwippen en werd daarmee landelijk nummer 4 in de categorie ‘kleine gemeente’. Wethouder ten Brinke:  “We gaan er voor om ook dit jaar kampioen te worden in de Twentse poule. Laten we onze handen uit de mouwen steken en samen de gemeente nóg groener maken. Vergeet hierbij niet dat je gratis gebruik kan maken van de tegeltaxi die hiervoor beschikbaar is gesteld.” 

Tegeltaxi en subsidie

Vanaf 3 april rijdt de Tegeltaxi van Twente Milieu weer iedere woensdag (uitgezonderd schoolvakanties) om de verwijderde tegels gratis op te halen. Let op: de Tegeltaxi rijdt op afspraak. Kijk op www.wierden.nl/nk-tegelwippen om te zien hoe u een afspraak kunt maken. Daarnaast is er op dit moment een subsidieregeling waarbij 25% van de gemaakte kosten voor het vergroenen wordt vergoed, de maximale hoogte hiervan bedraagt €500,-. Kijk voor alle subsidies op www.wierden.nl/subsidies.