Op 31 januari 2023 heeft de gemeenteraad positief besloten voor de invoering van de Starters- en Duurzaamheidslening. Om het starters op de woningmarkt gemakkelijker te maken biedt gemeente Wierden vanaf 1 februari de Starterslening aan. Deze lening  vult het verschil op tussen de prijs van het huis en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen bij een hypotheekverstrekker. Daarnaast vindt de gemeente Wierden het belangrijk om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun koopwoning door vanaf 1 februari de Duurzaamheidslening aan te bieden. Met de Duurzaamheidslening kunnen inwoners energiebesparende maatregelen in en aan de woning financieren.

Starterslening

De Starterslening is bedoeld voor inwoners van gemeente Wierden die op zoek zijn naar een eerste koopwoning. Een Starterslening is een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en het maximale bedrag dat geleend kan worden volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De eerste 3 jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. De gemeente werkt hiervoor samen met stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten  (SVn).

Starterslening

Duurzaamheidslening

De huidige energiecrisis vraagt om extra maatregelen om naast de aangekondigde tegemoetkomingen vanuit het Rijk om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van de woning. Met de Duurzaamheidslening kan een particuliere eigenaar van een woning tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan de woning financieren. De gemeente werkt hiervoor samen met stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten  (SVn). SVn beheert het speciale fonds voor Duurzaamheidsleningen van de gemeente en verzorgt de financiële afhandeling. 

Duurzaamheidslening

Aanvragen Starters- of Duurzaamheidslening

Vanaf 1 februari 2023 is het mogelijk om (via onderstaande button) het online aanvraag formulier een toekenningsbrief aan te vragen. Met de toekenningsbrief kunt u bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de aanvraag voor een Starterslening of Duurzaamheidslening indienen. Het daadwerkelijk aanvragen bij SVn zal vanaf medio februari mogelijk zijn.

Aanvraagformulier Starterslening

Aanvraagformulier Duurzaamheidslening